Stap 4: Efficiënt verbruik

Energiezuinige apparatuur

Elektrische apparaten gebruiken steeds minder stroom. Maar huishoudens hebben steeds meer apparaten, waardoor het elektriciteitsverbruik toch nauwelijks daalt. U bespaart als u energiezuinige apparaten koopt, herkenbaar aan energielabel A(+++), ze slim gebruikt en de apparaten niet op stand-by zet na gebruik. Alleen al met deze laatste tip bespaart u tientallen euro’s per jaar!

Deze energiezuinige apparaten leveren een behoorlijke besparing op én het gebruik is natuurlijk beter voor het milieu. Tegenwoordig is de aanschaf van energiezuinige apparaten makkelijk door het gebruik van het energie-label. Hiermee kun je precies zien hoe energiezuinig een apparaat is.
Toch hebben veel mensen verouderde apparaten in huis. Energiezuinige apparaten zijn dan soms duurder in aanschaf, maar in vaak verdien je deze meerkosten eenvoudig terug. Hoeveel u extra betaalt bij aanschaf en bespaart op energiekosten voor een energiezuinig apparaat hangt af van het type product. Vaak is het prijsverschil zeer beperkt en kunt u dus echt veel besparen door voor een groener label te kiezen.

Let op:
– Kies een apparaat met een laag energieverbruik, te herkennen aan energielabel A(+++).
– Vervang energieslurpers, zoals een oude koelkast of wasmachine, door een nieuw zuinig exemplaar.
– Koop een apparaat op maat: een kleinere koelkast of televisie verbruikt vaak minder energie.
– Gebruik elk apparaat efficiënt: draai pas een was als de trommel vol is, en laat de tv niet aan als niemand kijkt.
– Verminder stand-by verbruik: haal apparaten helemaal van de stroom af als u ze niet gebruikt.
– Lever onzuinige oude apparaten in bij het gemeentelijk afvalstation, voor hergebruik van de materialen.