Stap 3: Duurzame energie

Zonnepanelen of zonneboiler?

922622-gelukkig-gezin-plezier-buitenshuis-thuis-op-een-zonnige-dag1Zonnepanelen zetten energie uit zonlicht om in elektriciteit. Je kunt zonnepanelen zelf installeren, maar je neemt jezelf veel werk uit handen door een vakkundig bedrijf in te schakelen. Die kan je adviseren over waar de zon-nepanelen het beste kunnen liggen en weet hoeveel zonnepanelen er op je dak passen. Ook de stand richting de zon en de hellingshoek zijn belangrijk. Het verbinden van de panelen met het elektriciteitsnet moet sowieso door een erkend vakman uitgevoerd worden.

Een zonneboiler gebruikt zonne-energie om water te verwarmen voor verwarming van je woning en/of warm kraanwater. Op het dak wordt een zonnecollector geplaatst. Die verwarmt met zonne-energie een bepaalde vloeistof en deze verwarmde vloeistof gaat via een buizenstelsel naar een voorraadvat met leidingwater (de boiler). Het water in de boiler wordt door de warme vloeistof verwarmd. Is er even te weinig zonneschijn? Dan zorgt een naverwarmer voor warm water in de boiler.

Is jouw dak geschikt voor panelen?

accoladeKijk op de nieuwe website www.heerenveen.zonnekaart.nl of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen. Je hoeft alleen je adres in te toetsen en de zonnekaart berekent hoeveel zonnepanelen op je dak passen, wat dit kost en oplevert in euro’s en in CO2 winst. Handig dus! Kijk voor overige detailinformatie bij de veelgestelde vragen van provincie Fryslân.

Warmtepomp

Warmtepompen halen met een wisselaar warmte uit de lucht, bodem of grondwater en ze hebben een zeer hoog rendement. Warmtepompen zijn dus een milieuvriendelijke bron van verwarming en warm water. Ook geeft de warmtepomp veel comfort: in de winter via verwarming en in de zomer door koeling van de woning.

Maar individuele warmtepompen zijn duur, alleen bij nieuwbouw of als u uw woning kunt verbouwen, is aanleg van een warmtepompsysteem een optie. Een hybride systeem (hr-107 combiketel op gas met ingebouwde of toegevoegde warmtepomp) is een betaalbaarder alternatief.